Zoeken
  • Lucile de Zeeuw

Duurzaam reizen: Reizen met milieu, mens en natuur in ons achterhoofd.

Bijgewerkt: 20 mei 2019Reizen wordt ieder jaar makkelijker en misschien deels daarom ook steeds populairder. Of je nou lekker in eigen land wil vertoeven of het liever eens een keer verderop zoekt, de wereld ligt steeds meer aan onze voeten. Ik ben al mijn hele leven dol op het maken van verre reizen. Met mijn gezin, met vriendinnen, alleen, en nu ook met jullie. Helaas kunnen we niet om de mogelijke schadelijke gevolgen van reizen heen, bijvoorbeeld door het vliegen of door de ecologische voetafdruk van hotels. Yoga Planet vindt het belangrijk om hier rekening mee te houden door alle reizen zo duurzaam mogelijk aan te bieden.


Wat is duurzaam reizen?

Duurzaam reizen is een complex begrip en heeft veel uiteenlopende definities. Omdat 100% duurzaam lastig te definiëren is, is het voor ons vooral belangrijk om alle reizen zo duurzaam mogelijk aan te bieden. Dit doen wij door “op de bestemming rekening te houden met het milieu, de mensen, de natuur en de cultuur, zodat reizen in de toekomst ook goed mogelijk is” (MVO Nederland). Op deze manier proberen wij het milieu op de bestemming geen schade toe te brengen terwijl we juist het welzijn van de lokale bevolking proberen te bevorderen.


Zo duurzaam mogelijk, hoe dan?

Net als in het dagelijks leven, zijn er op reis allemaal factoren die bijdragen aan het welzijn van onze aarde. Omdat vliegen natuurlijk erg schadelijk is, vindt Yoga Planet het des te belangrijker om hier extra rekening mee te houden bij de reizen die we aanbieden. Wat reisorganisaties en toeristen precies kunnen doen om zo duurzaam mogelijk te reizen leggen we hieronder uit!


Duurzame accommodaties

Het is belangrijk om bij het kiezen van een accommodatie goed te kijken naar wat de accommodatie doet op het gebied van duurzaamheid. Hierbij kan je denken aan het gebruik van plastic in het hotel of het beleid m.b.t. handdoeken, lakens en energieverbruik. Daarnaast ondersteunen sommige duurzame accommodaties lokale projecten of hebben zij een corporate social responsibility programma. Omdat deze projecten en programma’s bijdragen aan het welzijn van de lokale bevolking dragen deze ook bij aan de duurzaamheid van je reis.

Tijdens de Yoga Planet reis naar India wordt er bijvoorbeeld verbleven binnen een accommodatie waar lokale projecten in het dorp worden ondersteund. Met de opbrengst van de accommodatie wordt een weeshuis, een school, een hotelschool en een opleiding voor herintredende vrouwen gerund.


Lokale excursies met lokale bevolking

De meeste mensen vinden het erg leuk om tijdens hun reis of vakantie op een aantal excursies te gaan. Wanneer deze excursies lokaal zijn, biedt het jou zeer goede mogelijkheden om je reis flink te verduurzamen. Lokale excursies bieden niet alleen directe werkgelegenheid aan de lokale bevolking, je weet ook zeker dat het geld direct in de lokale gemeenschap terecht komt!

De accommodatie waar we op Bali verblijven heeft veel lokale bevolking in dienst. Wie beter dan de locals zelf om jou wat bij te brengen over de lokale culturen? De accommodatie organiseert ontzettend veel workshops: Balinees koken, Balinese dans, houtsnijwerk, ceremonie offers maken van planten en bloemen. Daarnaast worden de excursies die vanuit de accommodatie georganiseerd worden allemaal gefaciliteerd door de lokale bevolking. Op deze manier kunnen alle gasten iets meer te weten komen over de lokale culturen van het eiland dat ze bezoeken, en misschien nog wel belangrijker: deze gaan op deze manier niet verloren door het toerisme!


Aandacht voor voeding: vegetarisch, lokaal en biologisch eten

Ook voeding kan je reis flink verduurzamen. Maarliefst 20-35% van de milieubelasting en CO2-uitstoot komt van voedsel. Door minder vlees te eten kan je al heel veel winst behalen. Daarnaast helpt het natuurlijk enorm om lokaal en biologisch eten te verbouwen en te consumeren, zodat producten niet per CO2 uitstotende vrachtwagen van de andere kant van het land hoeven te komen.

Zowel op Bali als in India wordt het eten dat door de accommodaties wordt bereid en geserveerd lokaal verbouwd in hun eigen tuinen. In India komen zelfs de kruiden voor consumptie en ayurvedische medicatie uit de eigen tuin. Alle plantjes kan je terug zien en iedereen is meer dan bereid om je hier alles over uit te leggen!


Reizen in laagseizoen

Op sommige toeristische locaties is er een nieuw probleem dat steeds vaker optreed: over-toerisme. Dit heeft natuurlijk impact op de lokale bevolking. Niet alleen is het in bepaalde periodes erg druk, in het laagseizoen is het extreem rustig en heeft de bevolking die leeft van toerisme vaak een probleem. Om dit tegen te gaan en het toerisme meer over het hele jaar te verspreiden, is het een goede keuze om juist in laagseizoen te reizen.

Yoga Planet biedt het hele jaar door reizen aan, maar bewust geen verre reizen in de drukste maanden in de zomer. En dit wordt zowel door de lokale bevolking als door de reizigers alleen maar als positief ervaren!


Een zo kort mogelijke vlucht

Dat vliegen schadelijk is voor het milieu en dus misschien wel haaks lijkt te staan op een duurzame reis is een no-brainer. Om deze schade toch te beperken vinden wij het erg belangrijk om zo kort mogelijk in de lucht te hangen. Daarom raden wij onze klanten altijd aan om de kortste vluchten te boeken. Een directe vlucht naar Bali van 16.5 uur dus in plaats van een 30 uur durende vlucht waarbij er drie keer moet worden overgestapt.

Omdat reizen per vliegtuig milieubelastend is en blijft, werkt Yoga Planet samen met Trees For All, een Nederlandse stichting die je de mogelijkheid biedt om je CO2 uitstoot te compenseren. Je kan hier meer lezen over hun geweldige projecten!


Als je een yogareis van Yoga Planet boekt, zorg je voor jezelf én voor onze zo kostbare Planet!


Lucile de Zeeuw

Yoga Planet

21 keer bekeken

© 2017 by Yoga Planet

KvK: 69872244

Reisvoorwaarden

Tel: 0031620082962

info@yogaplanet.nl

  • White Facebook Icon
  • White Instagram Icon
logopngsmall.png