Zoeken
  • Lucile de Zeeuw

Yogareis valt sinds 1 juli 2018 onder Nieuwe Europese Richtlijn Pakketreizen

Nog maar weinig mensen zijn zich bewust van het feit dat er sinds 1 juli van dit jaar een nieuwe regeling van kracht is, waardoor organisatoren van o.a. yogareizen ineens een veel grotere verantwoordelijkheid dragen en aansprakelijk kunnen worden gesteld voor de vele dingen die er mis kunnen gaan.

Onder deze Nieuwe Europese Richtlijn Pakketreizen vallen alle reizen, waarbij meer wordt aangeboden dan alleen het vervoer, of alleen de accommodatie. Een yogareis is dus altijd een pakketreis, aangezien naast het verblijf ook een yogaprogramma wordt aangeboden.


En dat nét nu ik medio 2017 besloten had om me alleen nog maar bezig te houden met het organiseren en begeleiden van bijzondere yogareizen en retreats, nadat ik 7 jaar mede-eigenaar was van een fantastisch yogacentrum in mijn woonplaats!

Zoals zoveel yogacentra en yogadocenten doen, organiseerden we voor onze cursisten jaarlijks een heerlijke reis naar India of een yogacruise in Griekenland. Leuk, als extraatje voor onze leden en natuurlijk voor onszelf ook heel leuk om zo'n reisje te begeleiden.

Wij hadden onze eigen beroepsaansprakelijkheidsverzekering en daarnaast had iedere deelnemer een reisverzekering. Voor de zekerheid sloten we aansprakelijkheid uit in de reisvoorwaarden. Dat leek allemaal voldoende. Maar per 1 juli jongstleden zijn de regels veranderd. Ook voor mijn nieuwbakken yogareis-organisatie Yoga Planet. Wat nu?


Eerst heb ik me juridisch en verzekering-technisch goed laten voorlichten.

Wat bleek is dat ik voor de reizen die ik met Yoga Planet organiseer, aansprakelijk ben voor wat er mis gaat op reis en dat de verzekeringen die ik voorheen had niet meer toereikend zijn. Ook kan de aansprakelijkheid juridisch niet meer worden uitgesloten in de reisvoorwaarden.

Ditzelfde geldt overigens ook voor yogacentra en docenten, die incidenteel een yogareis of -weekend organiseren.

Uiteindelijk heb ik me aangemeld bij het Garantiefonds Gespecialiseerde Touroperators GGTO en ben ik lid geworden van de Vereniging voor Kleinschalige Reisorganisaties VvKR. Via het lidmaatschap van deze instanties heb ik me voor een gunstiger tarief kunnen verzekeren conform de nieuwe richtlijnen. Het blijft een nogal dure verzekering met een behoorlijk hoog eigen risico, maar nu hoef ik in ieder geval mijn huis niet te verkopen als er op één van mijn retreats bijvoorbeeld iemand van een trapje valt en ernstig letsel oploopt. Een ongeluk zit immers in een klein hoekje?


Yoga Planet is door de maatregelen, die ik nu heb getroffen, een serieus, betrouwbaar en volwassen bedrijf(je) geworden en ik hoop natuurlijk dat er daardoor in de toekomst nog meer mensen mee op reis gaan. Neem gerust een kijkje op de site, misschien zit er iets voor je bij...


Safe journey!
303 keer bekeken

© 2017 by Yoga Planet

KvK: 69872244

Reisvoorwaarden

Tel: 0031620082962

info@yogaplanet.nl

  • White Facebook Icon
  • White Instagram Icon
logopngsmall.png